Self-Optimizing Network (SON) یک شبکه مدیریت مستقل است که به عنوان یک معماری شبکه نسل بعدی در استانداردهای 3GPP در نظر گرفته میشود. مفهوم SON با Release 8 و Next Generation Mobile Networks (NGMN) ارائه شده است که کارکردهای آن پیکربندی، نصب اولیه تجهیزات و یکپارچهسازی خود است. هدف اصلی استفاده از SON این است که عملکرد و شاخصهای کلیدی شبکه را بهبود داده و انتظارت را برآورده سازد. در واقع SON، با بالابردن کیفیت سرویس، هزینههای سرمایهای و عملیاتی را کاهش داده و سبب مدیریت راحتتر فرایند عملیات شبکه، منابع و بهینهسازی میشود. در واقع موفقیت نسل پنجم مخابرات سیار به استقرار توابع SON در شبکه دسترسی رادیویی (RAN) به شیوه ای منسجم بستگی دارد.
3GPP، SON را به سه دسته اصلی خودپیکربندی (Self-Configuration)، خودبهینهسازی (Self-Optimization) و خوددرمانی (Self-Healing) تقسیم میکند. هر کارکرد SON در یک نقطه از شبکه مستقر شده و کار میکند. کارکرد خودپیکربندی در در eNB مانند ماکروسل، پیکوسل و فمتوسل مستقر میشود. کارکردهای خودبهینهسازی در سیستمهای مدیریت شبکه و یا در eNB است. خودپیکربندی به عنوان فرایندی از ترکیب یک عنصر شبکه جدید (NE) در یک سرویس که به حداقل مداخله اپراتور انسانی نیاز دارد، تعریف میشود. در واقع، این مفهوم با نسل چهارم شروع شد تا جایگزین فرایند مرسوم پیکربندی دستی شود.
3GPP در نسخه 9، دسته دیگری را با نام خودبهینهسازی ارائه کرد که به طور مستقل پارامترهای سیستم را پس از خودپیکربندی اولیه بهینه میکند.شبکه پس از فراهمکردن مقدار، اندازه گیریهایی را ارائه میدهد که به طور هوشمند و خودکار پوشش، ظرفیت، دست به دست کردن (handover) و تداخل در شبکههای سلولی را بهینه میکند. برای دستیابی به این هدف، این مفهوم از چندین توابع مانند بهینهسازی پوشش و ظرفیت، موازنه بار تحرک (MLB)، بهینهسازی دست به دست/اقزایش تحرک (MRO)، هماهنگی تداخل بین سلولی (ICIC) و بهینهسازی کانال دسترسی تصادفی استفاده میکند. فرایند خودبهینهسازی هنوز با چالشهای وابستگی بین پارامترها مواجه است. در واقع، هر تغییری در یکی از آنها می تواند عملکرد شبکه را به طور کلی تغییر دهد.
خوددرمانی به طور مستقل با انجام اقدامات بازیابی مناسب به ویژه مدیریت خطا در RAN خطاها را کاهش داده و یا حل میکند.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله Comprehensive survey on self-organizing cellular network approaches را مطالعه فرمایید.
همچنین علاقهمندان به این موضوع میتوانند با کلیک بر روی «معرفی دوره آموزشی مرتبط» “SON for 5G” سامانه مدیریت یادگیری (LMS) را مشاهده کنند.